Året som gått i Stråssa By.
 
Det har hänt en hel del i Stråssa under 2018. Föreningen Stråssa By har arrangerat aktiviteter för att byborna ska kunna träffas och för att besökare ska hitta hit. Här följer några exempel:
 
Julgransplundring. Välbesökt av både barn och vuxna.
Vinterspår, kommunens kultursatsning – filmvisning, konst- och fotoutställning, café, försäljning av böcker och filmer. Välbesökt. (Anordnas även 2-3 februari 2019)
Två pub-kvällar med levande musik.
Tre soppkvällar; en med filmvisning och två med musikföreläsningar.
Valborgsfirande, ca 150 besökande.
Midsommarfirande, ca 100 besökare.
Fotbollskvällar i Navet under VM.
Halloween-disco för barn och unga.
Städdagar utomhus och inne i Navet.
Fritidsgården har varit öppen en dag i veckan under terminerna för barn upp till 13 år. Verksamheten drivs av föräldrar.  
 
Kontakter med kommunens politiker och tjänstemän:
*I september bjöd föreningens styrelse in kommunens nya näringslivsutvecklare Daniel Fagerlund till samtal om kommunens planer för småorterna. Då diskuterades bland annat kommunens ansvar för att få bort farliga och anskrämliga miljöer i byn, såsom övergivna bilvrak, fallfärdiga byggnader m.m. Daniel Fagerlind fick en rundtur och en presentation av byn.

*Två styrelserepresentanter från Stråssa By deltog i dialogträffen ”Framtid i Lindesbergs kommun”. Detta var ett tillfälle för kommunens föreningar att framföra synpunkter till ledande politiker och tjänstemän.

*Stråssa Bys styrelse har skrivit till kommunstyrelsen i Lindesberg angående skötseln av fotbollsplanen och riskerna med försämrad snöplogning i Stråssa.

*Kommunen kommer i framtiden av kostnadsskäl inte att ta ansvar för skötseln av fotbollsplanen. Snöplogningen har man ännu inte svarat på.
 
Uthyrning av Navet
Försvarsmakten hyrde Navet en vecka i februari, vilket gav inkomster till föreningen. Grazyna Grandestedt ordnade med utspisning och ett antal andra styrelsemedlemmar i Stråssa By stod för daglig städning.
Lokalerna har hyrts ut även till kyrkans verksamhet för asylsökande, loppis, barnkalas, privata fester m.m.
 
Ansökningar
Föreningen har under året ansökt om bidrag hos bl.a. Atlas Copco, Bergslagens Sparbanksstiftelse, Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibyllas Minnesfond och Lindesbergs kommun. Alla dessa ansökningar har beviljats, vilket innebär att man kunnat skaffa en ny projektor, en ny gymnastikmatta till barnverksamheten och kommer att kunna renovera det nedslitna gymnastikgolvet samt bygga ett trädäck för utomhusevenemang vid Navet. Vi har även skickat ansökningar till Allmänna Arvsfonden och Länsförsäkringar, men inte fått dem beviljade.
 
Du som vill bli medlem i föreningen Stråssa by är hjärtligt välkommen! Du kanske har idéer eller möjlighet att ge en hjälpande hand emellanåt. Men du behöver inte vara aktiv. Kontakta sekreteraren Eva Nordenfelt, 073 075 19 22, eva.nordenfelt@telia.com eller ordföranden Patrik Nilsson, 070 649 59 21.